Sommereksem

Nu er varmegraderne på vej op og foråret og sommeren er lige om hjørnet. Det er mitterne, myg og diverse fluer desværre også

For de hesteejere, der har sommereksem med i deres planlægning, er denne tid fyld med bekymring og spekulationer, kampen for at finde det mest effektive middel mod sommereksem er gået ind og i mange hestegrupper på fb og instagram kan man følge hesteejers indbyrdes udveksling af gode råd, hvor denne tid, i stedet skulle være fyldt med glæde over endelige at kunne ride skønne ture i skoven og have hesten på en blomsterfyldt eng i skovkanten.

De fleste der kender til sommereksem, kender også til den anbefalede håndtering, der i bund og grund består af diverse fluespray og eksem/insekt dækken, fluemasker osv.

Problemet er, at det skal gentages år efter år, så både for hesten og for ejer er det en uholdbar løsning med en evig søgen efter det perfekt middel til at mindske symptomerne.

Når vi symptombehandler:

Symptombehandling burde være sidste udvej, når alle muligheder for at finde ind til den primære årsag er udtømt, men desværre er det ofte det modsatte vi oplever når snakken går på sommereksem.

Diverse udsagn som fx at sommereksem ikke er årsagsbetinget, at sommereksem ligger i hestens DNA, men også det faktum at sommereksem er så udbredt at det efterhånden er blevet accepteret, som noget man må regne med inden for visse racer samt i visse perioder og områder gør det ikke nemt at søge andre veje.

Fakta er at hvis vi vælger den ”nemme løsning” at symptombehandle, så kan vi se frem til årevis med indkøb af diverse spray, dækken, fluemasker osv. og hesten vil år efter år have samme problematik, de skønne ture ud i naturen, afslappede heste på engen bliver på drømmestadiet.

Årsagsbetinget tilgang til sommereksem.

Jeg hører ofte at det både er omfattende og omkostningstungt at forsøge at klarlægge årsagen til sommereksem på den enkelte hest og for den enkelte hesteejer, at der ikke findes behandling, andet end dækken, fluemaske og spray osv. men det er ikke korrekt, hverken at det er omkostningstungt, omfattende eller at der ikke findes anden behandling.

 En ting ved vi med sikkerhed, vi kan ikke slippe for mitter, myg og fluer, men vi kan forsøge at gøre deres eksistens mere udholdelige for vores heste ved at begynde at tænke i årsager og af den vej finde en mere holdbar løsning på sommereksem problemet.

En anden tilgang

Hvis vi skal sommereksem til livs, med en mere komplementær tilgang så er det vigtigt først og fremmest at se lidt mere overordnet på sommereksem eller eksem for den sagsskyld.

Huden er det største organ

Huden er derud over et afgiftningsorgan, der i samspil med tarmsystem, lever og nyrer hjælper med at udskille affaldsstoffer.

På sin vis er huden en fantastisk sladrehank, der kan fortælle os noget om den indre sundhedstilstand da ubalancer i tarmsystemet, lever og nyre ofte kan aflæses i huden.

Mange af os har sikkert oplever, at huden meget hurtigt viser, hvis vi spiser mad med dårlige fedtstoffer, for meget sukker samt for få fibre og antioxidanter. Det er derfor værd at se nærmere på foder, tilskud, fordøjelse og afgiftning, når vi taler om sommereksem.

Meget kort sagt, så vil alt hvad der kommer ind, der ikke bliver optaget og brugt, på et tidspunkt ramme huden.

Mave og tarm

For at holde maven og tarmsystem i gang og i stand til at tage affaldsstoffer med ud har vi brug for fibre. Fibrene stimulerer tarmens peristaltik, binder gift- og affaldsstoffer, øger afføringsvolumen og produktionen af gode tarmbakterier

En tarm i ubalance, udskilles ikke affaldsstoffer, som den skal, og affaldsstofferne kan recirkulere i kroppen. Det betyder, at affaldsstoffer genoptages fra tarmen og via blodet, bliver ført til leveren, hvor den endnu en gang skal bearbejde dem. Leveren kommer således på ekstraarbejde, fordi den samtidig skal rense kroppen for ny tilførte stoffer. Udskilles affaldsstofferne ikke som tiltænkt, vil kroppen tage huden til hjælp, og så har vi grobund for sommereksem.

Foder intolerancer

En anden årsag til sommereksem kan være, foder og tilskud hesten ikke kan optage eller er intolerant over for. Intolerance kan vise sig forskelligt fra hest til hest, nogle heste har egentlig problemer hele året, men det bliver voldsomt synligt i sommerperiode, dette kaldes fejlagtig sommereksem, andre påvirkes kun i sommerperiode, hvor udløseren til ubalancen er til stede.

Leveren i fokus

Leveren og bugspytkirtlen danner hhv. galde og enzymer, som er kilden til en god fordøjelse, derfor skal vi passe på og fodre begge sådan at fordøjelsen optimeres.

Mavesyre er nødvendig for en god fordøjelse og både for lidt og for meget kan skabe ubalance, derfor er det vigtigt at fodre med godt stråfoder og samtidig sørger for en god stråfoder hygiejne.

Når vi lægger dette sammen, så er der ingen tvivl om at foder, mave og tarm og sommereksem hænger sammen.

Vi ved også også at mitter, myg, diverse fluer osv. drages af selv helt små hudbelastninger, bare se hvordan de kan sværme om et sår.

Klarlægning af årsag.

Når vi snakker årsagsbehandling, så handler det i bund og grund om at vi skal klarlægge årsagen til sommereksem eller eksem, så vi kan påbegynde en behandling, der egentlig mest af alt handler om disse parametre, vi skal fodre så mave og tarm fungerer optimalt, derved vil affaldsstofferne ikke finde vej til huden og i sidste ende vil mitterne, myg og fluer være til at overkomme.

En årsagstilgang til sommereksem består først og fremmest af at få klarlagt hvilke foderemner hesten ikke optager optimalt.

Det er faktisk ikke så svært, som det lyder, men jo det kan være utrolig svært at finde de enkelte komponenter i et fuldfoder, tilskud osv. men vi er så heldige at vi i Danmark har en klar lovgivning ang. Indhold i foder, så når vi har klarlagt hvilke foderemner vi skal undgå så kan vi finde ud af det ved at checke den lovpligtige indholdsfortegnelse.

Når vi først har fundet indikationer på foder intolerancer, så er det ubalancer vi skal have klarlagt og balanceret.

Det er her diverse tilskud kommer på banen, præ og probiotika er en vigtig del af en optimering, det samme er balance i vitamin, mineral og fedtsyre, men det skal være de rigtige til den enkelte hest.

Som orthomolekylær årsagsbehandler og terapeut arbejder jeg dagligt med ovenstående gennem naturmedicinsk sundhedstest der ikke er en behandling i sig selv, men netop kan vise ovenstående indikationer, sådan at ejer kan planlægge og tilbyde både foder og tilskud med høj optagelighed for at bedre og optimere tarmsystemet.

Hvordan kommer du så i gang med årsagsbehandling af sommereksem

En Naturmedicinsk Sundhedstest er et rigtig godt sted at starte og på den baggrund kan en behandling af sommereksamen starte op.

Det er nemt og enkelt for ejer at få udarbejdet en Naturmedicinsk Sundhedstest, der er en fjerntest så hesten hverken skal have en behandler ud eller skal transporteres et bestemt sted hen. Det er derved fuldstændig stressfrit for både hest og ejer.

Når du får udarbejdet en naturmedicinsk sundhedstest, følger der altid et regenerationssprogram med retur –

Et regenerationssprogram indeholder en liste med de foderemner der er indikeret intolerante, de allergener der er testet frem (det kan være indikationer på indholdsstoffer i fx fluespray) evt. øvrigt belastning så som svamp, indikationer på ubalance i vitaminer, mineraler, fedtsyre osv. anbefalinger til ændringer samt en liste med anbefalede produkter der er testet for optagelighed hos den enkelte hest.

Så når du får udarbejdet en naturmedicin sundhedstest får du altid rådgivning, der er målrettet din hest på årsagsniveau, du bliver vejledt mht. behandling og det videre forløb med baggrund i testen og det individuelle årsagsbillede, der er fremkommet ved testen.

En vigtig del af en naturmedicinsk sundhedstest er at det altid er muligt at ringe for en helt personlig snak om netop din hests testresultat og regenerations program.

Det betyder selvfølgelig også, at har du 2 heste med sommereksem kan det være 2 forskellige årsags problematikker, der skal behandles ud fra og dermed også 2 forskellige behandlingsforløb.

Dette kan lyde sært, når det er samme diagnose, men det er ikke desto mindre fakta – Problemet med diagnosen sommereksem er at den dækker over uendelige mange årsager.

Har du lyst til at høre mere om din hests muligheder så er du velkommen til at kontakte os på telefon 60 70 11 67 eller mail: info@cfab.dk –

Du kan også tage beslutningen med det samme og bestille en Naturmedicinsk Sundhedstest

Vær opmærksom på at vi IKKE er sælgere og vi er derfor fuldstændig uvildige i valget af produkter, mærker osv. til behandling, kostomlægning osv.

Indkøbskurv
Scroll to Top